Néhány közérthető szó az épületenergetikáról és annak hasznosságáról:

Mivel is foglalkozik az energetika:
Egyszerűsítve az épületek energia fogyasztását határozza meg, megmutatja, hogy egy konkrét épület az üzemeltetéséhez mennyi bevitt energiát használ fel.

Mit mutat az energetikai osztályba sorolás:
A vizsgált épület mennyivel több energiát használ el, mint egy a vizsgált épülettel meggyező etalon épület.

Miért van rá szükség:
Az épületek energia takarékos felújítása egy igen összetett és bonyolult dolog,azért, hogy műszaki, energetikai és gazdasági szempontból a legideálisabb megoldást megtaláljuk szükséges egy szakember segítsége, aki az összes szempontot figyelembe véve megtervezi számunkra a lehető lekedvezőbb megoldást. Néhány példa: - a falak hőszigetelési ideális vastagságának meghatározása felesleges plusz cm-k elkerülése, - melyik egység legyen először felújítva, ha nincs lég pénzünk az egész felújításra, melyik az a szerkezet ( fal, födém, nyílászáró, padló, tető, gépészet stb ) amely a bekerülési költségéhez képest a leggyorsabb megtérülést mutatja, - a helyszíni viszonyokat és az épületet figyelembe véve melyik az a megújuló energia amelyet alkalmazni érdemes.

Akkor lássuk a konkrétumokat:
A 176/2008. (VI.30.) Korm. Rendelet alapján 2012. január 01-től kötelező az épületek energetikai jellemzőjének tanúsítása. A rendelet alapján az alábbi esetekben szükséges az épületek, lakások épületenergetikai tanúsítványa:

- új épület építése
- 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület
- meglévő épület ( önálló rendeltetési egység, lakás )
- ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása
- egy évet meghaladó bérbeadás

A 176/2008. (VI.30.) Korm. Rendeletetet módosító 105/2012. (V.30. ) Korm. Rendeletet lényege a következő:
2012.június 01-től a rendelet hatálya alá tartozó épületek vagy önálló rendeltetési egységének ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása tárgyában készült szerződésben rögzíteni kell, hogy a rendelet szerint kell-e tanúsítványt készítni, illetve a vevőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól átvette.

A számítások és a energetikai besorolás a jelenleg érvényben lévő 7/2006. (V.24.) TNM rendelet alapján kerül meghatározásra. Cégünk munkatársa rendelkezik a tanúsítvány elkészítéséhez szükséges SZÉSZ.1.8. jogosultsággal. A számításokat a WINWATT program segítségével, a minőségtanúsítási lap pedig a MÉK által kidolgozott nyomtatvány alapján kerül kiadásra a megrendelő részére. Minden esetben a tanúsítvány mellé a háttérszámítást is átadjuk a megrendelő részére, továbbá amennyiben az építmény átlagos vagy annál rosszabb besorolású, akkor felújítási és korszerűsítési javaslatot is tartalmaz a tanúsítvány, valamint az ennek megfelelő munkák elvégzése esetén milyen új minősítés érhető el.

Az épületenergetikai minősítés főbb feltételei:

- Első feltétel: az egyes határoló és nyílászáró szerkezetek rétegtervi hőátbocsátási tényezője U (W/m2,K) nem lehet nagyobb a rendelet által a szerkezetre előírt értéknél.

- Második feltétel: az épület fajlagos hőveszteség-tényezője q ( W/m3,K) nem lehet nagyobb, mint a rendelet által - az épület geometriájától függő - előírt függvényértéknél.

- Harmadik feltétel: az összesített energetikai jellemző értéke Ep ( kWh/m2,a ) nem lehet nagyobb, mint a rendelet által - az épület rendeltetésétől függő - előírt függvényértéknél.

- A vizsgált épület összesített energetikai jellemzője és a viszonyítási alap arányának százalékban kifejezett értéke alapján kerül meghatározásra az épület energetikai osztályba sorolása ( A+-tól - I-ig )

Igény esetén a komplett épület,illetve lakás energetikai felújításának tervezését is elvégezzük, meghatározva a konkrét anyagokat és szerkezeti megoldásokat, valamint a komplett gépészeti felújításokat. Kimutatjuk a felújítás utáni várható energia megtakarítás mértékét. A felújítási vizsgálathoz szükség esetén hőkamerás állapo felülvizsgálatot is tudunk végezni.
Cégünk régóta foglalkozik a megújuló energiák hasznosításával az épületek energia megtakarításának terén. Telepítetünk már fűtés és HMV rásegítő napkollektorokat, napelemeket talajszondás fűtéshez, talajszondás fűtéseket, szellőző rendszereket stb.

A fenti szolgáltatásaink díjairól érdeklődjön munkatársainknál!